Pastovanie medu

Pastovanie

Pastovanie je úprava medu, ktorej výsledkom je jemne kryštalická hmota s kryštálikmi veľkosti asi 10 mikrometrov pastovej konzistencie, ktorá skladovaním nemení svoje vlastnosti. V duplikátore, vyhrievanej nádobe s miešadlom, môžeme med upravovať pastovaním nasledujúcim postupom:

pastovanie medu

   Med skvapalníme (stačí zahriať na 45°C) alebo použijeme med čerstvo vytočený. Vhodné sú medy kvetové, hlavne repkový. Nie je možné použiť med agátový. Med by nemal obsahovať viac ako 18-19% vody.

   Med ochladíme na 30°C a vmiešame do neho 2-3% pastového, alebo mierne skryštalizovaného medu. Potom med ochladíme pod 15°C a dva až trtikrát denne ho premiešame. Akonáhle med belie, získa perleťový lesk, ale ešte tečie, plníme ho do pohárov.

   Med naplnený do pohárov nadobudne konzistenciu, keď sa dá naberať lyžicou či nožom, ale netečie. Pastový med v pohároch sa na rozdiel od tekutých medov skladuje v chlade.