Odviečkovanie

Med z plástov v naších podmienkach získavame odstredivou silou v medometoch, zaviečkované časti plástu je nutné pred vložením do medometu odviečkovať. Vo včelárskej praxi je známych viac spôsobov odviečkovania, najčastejšie sa využívajú tradičné odviečkovacie vidličky. Medový plást si položíme na odkladaciu plochu odviečkovacieho taniera, uchopíme vidličku do ruky a ihlami ju vedieme vpred tesne pod medovými viečkami. Ak sa začne zhŕňať  plást pod vidličkou, nadvhineme ju a napichneme znovu pod viečka a sunieme vpred. Ak je vidlička plná, očistíme ju o hranu taniera, pokiaľ sa vosk nalepí medzí hroty, ponoríme vidličku do horúcej vody alebo ju inak mechanicky vyčistíme. Vidlička s dlhšími a prehnutými  ihlami odviečkuje plást s vynaložením menšej námahy a nemusí sa tak často čistiť. K odviečkovaniu sa používajú aj odviečkovacie nože. Využitie nožov je výhodné pri odviečkovaní nízkych rámikov  a rámikov nastavených-zhrubšených. Takých rámikov bolo pri znáške v nástavku o jeden až dva menej. Obyčajných odviečkovacich nožov potrbujeme 3 - 5, s jedným sa odviečkuje, ďalšie sa ohrievajú v horúcej vode, čím sa zbavujú nalepeného vosku. Niektoré elektrické odviečkovacie nože majú vstavaný termostat.

Po odviečkovaní zostávajú viečka s medom volné. Med sa môže nechať odkvapkať, je plnohodnotný a viečka s malým množstvom medu (20-30%) môžme odstrediť alebo tepelne spracovať.

odvieckovanie

Odviečkovanie sa robí na odviečkovacích tanieroch, tu sa rámik umiestňuje  na opernú plochu rôznej konštrukcie. Taniere majú zásobníky na odviečkované plásty a zásobníky na viečka, niekedy tiež separačný rošt  pre odkvapávanie medu z viečok a vypúšťací otvor pre med.

Vo veľkokapacitných medárniach sa často používajú retiazkové odviečkovače alebo ich modifikácie, kde sú rotujúce retiazky nahradené kefami, rotujúcimi škrabkami a pod. Viečka sú strhávané mechanicky aj s malou časťou plástu a medu a po odviečkovaní  zostáva kašovitá zmes vosku a medu,. tá aj po dobrom odstredení obsahuje med  v množstve 1:1 k vosku. Táto zmes sa dá separovať na vysokotlakovom deliacom lise alebo tepelným spracovaním, ohriatim na 70 stupňov celzia, vosk sa oddelí nahor, pod ním zostane med napr. pre výrobu medoviny.